2013. július 24., szerda

Át-utazók, avagy "máshol keresni"...












"...Sok híres zenészt, színészt ismerhetünk, akik öngyilkosok lettek. Kérdően nézhetnénk ezekre az esetekre: miért dobták el az életük, mikor ők „mindent megkaphattak”? A válasz talán abban rejlik, hogy túl gyorsan kapták meg ezt a „mindent”.

A legtöbb ember fenntarthatja magában a reményt, hogy majd egy új kocsi, új ház, új munkahely, új szerelem által majd elégedettséget szerez, közelebb jut a helyénvalóság és elfogadottság érzéséhez. Amikor végül eléri a vágyott célt, de a „megváltás pillanata” elmarad, könnyen visszalép megszokott életmenetébe, választ magának egy új boldogság-ígéretet kultúránk étlapjáról, és várja, hogy megkapja a „rendelését”, újra és újra reménykedve abban, hogy ezúttal talán sikerült ráböknie „az igazira”. Ha valaki hirtelen olyan helyzetbe kerül, hogy ezeket a rendeléseit túl gyorsan megkapja, ez a ciklus nagyon felgyorsulhat. Újra és újra választ, egyre kétségbeesettebben, mert leginkább csak csalódásokat kap. Egyre nehezebben tudja fenntartani magában a reményt, hogy az áhított „igazi étel” egyáltalán szerepel az étlapon. És mivel a kultúránk étlapját összekeveri magával az élettel, mert mást soha nem látott, az életet is eldobja magától..."



Gondolkodjunk csak el ezen egy kicsit...!


Gondolkodjunk csak el a saját tapasztalatainkon, és már nem is tűnik olyan ostobaságnak a filozófia, amely azt mondja:

"Az anyagi világban minden mulandó - a boldogság is -, ezért az örökkévaló lélek sosem lehet teljesen elégedetté anyagi természetű dolgokkal, azok sohasem teszik őt valóban boldoggá."





Máshol kell hát keresnünk, amire vágyunk...




2 megjegyzés:

  1. Én már ott "tartok", hogy rájöttem, hogy leginkább maga az út az, ami boldoggá tesz... - legyen annak az útnak a vége akár lelki dolog, de lehet tárgyi is.
    Mer mi van, ha beteljesül? - akkor csak ülünk a "kész"-en?
    Az igazi boldog emberek mindig csinálnak valamit - terveznek, gondolkoznak, ötletelnek... - ismerkednek, flörtölnek.. - feszegetik a határaikat, próbálkoznak - és ahogy a csak anyagi jólét elérésére tett törekvés sem elég, ugyanúgy a csak lelki boldogság keresése.
    Hitem szerint: a boldogság, megtalálni az egyensúlyt. :)
    És már mindjárt ellent is mondok magamnak: ha olykor-olykor nem az egyensúly fenntartása a cél, hanem kitörni, mást csinálni, mint a megszokott, szárnyalni - vagy olyat tenni, aminek nem is ismerjük a kimenetelét még... - na, ez is frenetikus élményt ad, ami sokáig "elviszi" a lelkünket...
    De nem lehet mindig általánosítani... - csak abban bízni, hogy épp akkor jól döntünk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az út. Igen. Egyetértek. :) Annyit tennék csak hozzá, hogy utazni sokfelé lehet, de nem mindenhová érdemes. Van az a mondás, hogy "ez az út sehová sem vezet".
      Hiszem, hogy lényeges a cél megválasztása. "Miért cselekszem...?"
      Fontos, hogy milyen érzés kísér el az úton... ;)

      Boldogság csak egyféle van szerintem. :) Hiszen nem a testünk boldog sosem, hanem a lelkünk. :)
      Örülök, hogy itt jártál...! :)

      Törlés

Írj! Hogy tudjam, mit gondolsz Te! ;)