2011. június 12., vasárnap

Szeretet-nyelv



"Az emberek egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket különböző módon, kommunikációs csatornákon keresztül fejezik ki.

Gyakran a másik fél nem érzékeny, nem vevő arra a szeretet kifejeződésre, szeretet-nyelvre.
Emellett mindenkinek van egy ún. szeretet-tankja, melyet a szeretteitől érkező szeretettel tud feltölteni.
Egy teli tank jókedvet és kiegyensúlyozottságot eredményez, míg az ürülőben levő vagy üres tank lehangoltságot és depressziót hozhat.

Az emberek ötféle módon képesek a szeretetüket kifejezni, illetve csak azt a szeretet-nyelvet értik meg, melyet a neveltetésük során, közvetlen környezete és hajlama hatására leginkább megtanultak.
Az emberek a saját szeretet-nyelvükön szeretnék megértetni velünk, hogy szeretnek.


1. Elismerő szavak:

Akik ezen a csatornán tudják elsősorban feltölteni szeretet-tankjukat, azok mennybe szállnak a dicsérő, bátorító, kedves szavaktól és az elismerő kijelentésektől, amelyek természetesen őszinték és van alapjuk.

2. Minőségi idő:

Ezen a nyelven értő ember az igényli, hogy bizonyos időközönként osztatlan figyelmet szenteljen rá a szerette. Csak rá figyeljen, vele foglalkozzon, együtt legyenek bármilyen közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap.

3. Ajándékozás:

Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna, hiszen az erre érzékeny ember szinte  mindenféle ajándéknak örül, csak szeretettel kell adnunk az ajándékunkat. Készíthetjük, vásárolhatjuk, a lényeg az, hogy az ajándékozott érezze és tudja, hogy rágondolunk közben.

4. Szívességek:

Aki a szívességből tett szolgálat nyelvén töltekezik, örömmel veszi, ha a szerette segít neki valamilyen formában.
Csak szabadon adhatjuk és fogadhatjuk egymás szolgálatait.

5. Testi érintés:

A simogatás, ölelés, s maga a testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre és jobban igénylik bárki másnál. A szeretet tankjukat testi kapcsolattal, ami a simogatástól a szexuális érintésig terjed, tudják feltölteni, illetve tölthetjük fel.


Most már csak azt kell megtudnunk, hogy szeretteinknek mi a saját szeretet-nyelvük, hogy azon számukra érthetően kifejezhessük a szeretetünket. Hogyan állapíthatjuk meg, mi az elsődleges szeretet-nyelvünk?
Először is gondoljuk végig az összes kapcsolatunkat: mi esett és esik jól nekünk, mivel bántottak és bántanak meg bennünket, illetve mi mivel akarunk és szeretnénk örömöt szerezni szeretteinknek.

Ez utóbbi azért is lényeges, mert mindenki azon a szeretet-nyelven szeretne a másikhoz beszélni, melyet ő maga is a legjobban ért. Vannak olyan szerencsés emberek, akik több szeretet-nyelvet azonos szinten értenek és tudják is alkalmazni őket.

Te tudod, hogy a számodra fontos embereknek mi a szeretet-nyelve?

És neked?"




Ismét csak köszönni tudom - Thx, KZs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írj! Hogy tudjam, mit gondolsz Te! ;)