2012. április 20., péntek

A tagadás örök szelleme kedvéért, avagy innen szép nyerni

Tudom, hogy totális hiábavalóság, de azért leírom. A tagadás örök szelleme kedvéért.

Adó Adó hátán.

A probléma, hogy van egy hajónk - az ország.

A hajónkon egy bazinagy lék - az államadósság.

A lékünk mérete a környező országok bizodalmától függ.

Ha hisznek bennünk, hogy képesek leszünk befoltozni - már ettől csökken a vízbetörés mértéke. Ha félnek, hogy kevesek leszünk megoldani, annál jobban zúdul be a víz - folyik ki a pénz.

A lékünk mellett van több pont, ahol meghasadt a hegesztés, és szintén ömlik be a víz - folyik ki a pénz.

Hogy ki felelős a lékért, meg a többi lyukért, mindegy. Jelenleg nem érünk rá ezzel foglalkozni.



Összességében elmondható, hogy az államadósság, és az elsorvasztott ipar, valamint a lakosság eladósodottsága miatt az államnak nincsenek reprodukálódó nettó bevételei (amiket termel, és nem elvon), nincs megfelelő mértékű belső fogyasztás, és nincs megfelelő termelőkapacitás sem, amely a fogyasztásnak, az állami bevételeknek és a versenyképességnek alapja lenne.

Eközben a homok pereg az órában, és az igába fogott ökreink vénülnek, ezresével hullanak ki a sorból, így az állam egyetlen bevételei - adók - is egyre csökkennek, a fogyasztás is csökken, a költségek (TB, nyugdíj, stb.) pedig nőnek.


Mit tehetnénk?


1. Munkaerő

Problémát jelent a foglalkoztatás alacsony mértéke. Azaz sok ember nem dolgozik. "Ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsünk, pénz kell." Legalábbis az egyszeri politikusaink (bár egyszeriek lettek volna!) ezt mondják. És a "TB"-ből (nevezzük így összefoglalóan a szochálót) fizetik a segélyeket, támogatásokat, stb.
Igaz, hogy ez épp éhen halni elegendő - a többségnek -, de egy kis fifikával a kisebbség azért kibuliz egy-két merdzsót belőle.

Lehetőség: mért ne törölhetnénk el a "segélyt", mint olyat? Mindenki, aki munkát keres, vagy "nem talál", támogatás fejében napi 4 órát köteles legyen megfelelő felügyelet mellett a közösségért dolgozni.

Eredmény: tartás - "nem segélyből élek, most is dolgozom a megélhetésemért"; a hadra fogható munkaerő nem "pang a piacon", hanem hasznosul.

Hogy mire lehetne használni?

1.Köztisztaság - ne járjunk bokáig szemétben még a fővárosban is -;
2. Hulladékgazdálkodás - szelektív gyűjtés szervezett keretek között, illegális lerakók felszámolása, városaink peremterületeinek megtisztítása, közparkok rendben tartása KFK-nál olcsóbban -;
3.Idegenforgalmi melléktevékenységek, pl. info-pultok többfelé, és nem üzleti céllal, stb.
4...

Kreativitás kérdése.

Emellett mindenki, aki a támogatásra jogosulttá akar válni, köteles bemutatni az erre való hiteles törekvést - interjúkon, tovább-/átképzéseken való részvétel igazolásával. (Nem egy pecséttel. Munkáltatókat ellenőrizni pl. titkos felvételizőkkel, hogy azok ne kapjanak igazolást, hogy interjún voltak, akik "csak a pecsétért" mentek el.)


2. Állami megszorítások

Mikor látjuk végre a vezetőinktől, hogy deklaráltan kiveszik a részüket a "nadrágszíj összehúzásából"...?
A vezetőket! Nem az ő beosztottjaikat!

Pénzbeli-, és természetbeli juttatások átmeneti, de hathatós csökkentése a képviselők - önkormányzati- és parlamenti képviselők körében.

3. Állami bevételek

Ömlik ki a pénz az országból. Tény.

Államadósság,
Magánszektor eladósodása,
Multinacionális vállalatok nyeresége.

Mit tesz az Állam? Mivel az elmúlt húsz évben lezajlott privatizációs és egyéb botrányos ügyletek, valamint az EU-csatlakozás kényszerű kompromisszumai miatt a hazai termelő- és feldolgozóágazatok leépítésre kerültek, az állami bevételek meghatározó része csak adók formájában, a vásárlóerő rovására vonhatóak el.

A vásárlóerő a gazdaság vérkeringése, és bizonyos értelemben - a fogyasztói "modern" társadalomban legalábbis - az életminőség egyik mutatójakként is felfogható.

Adókat is csak egy működő gazdaság feltételezése mellett értelmezhetünk.

Tehát minden, ami a vérkeringés ellen hat, káros. Az elvonás csökkenti a szervezet ereiben lévő vér mennyiségét - ez a "vér" nagyrészt kifolyik az országból a fenti utakon.

Mit tenne egy elsőéves medika, ha a beteg jelentős vért veszítene folyamatosan...?

Talán transzfúziót javasolna...? Vagyis hogy pótoljuk a vért valamely külső forrásból...?
Kézenfekvőnek tűnik.

Milyen lehetőségek jöhetnek szóba?

1. Egészségturizmus
2. Vadászati turizmus
3.Falusi turizmus
..."konferencia-turizmus", stb. Megint csak kreativitás kérdése.

Minden olyan lehetőség, amely ide vonz külföldieket, és megéri nekik, hogy a magukkal hozott pénzt itt hagyják az élményért cserébe.

4. Export.

Minden, amit itthon még elő tudunk állítani, és külföldön el tudunk adni. Van ilyen! A hungarikumok, a bor, a méz, a paprika, a széndioxidkvóta, akár az ásványkincsek.
Persze nem úgy adni el, ahogy a privatizáció során! Visszavenni mindazt, amit nyilvánvalóan hűtlen gazdálkodás keretében adtak idegenkézre - mint a földgáz- és kőolajkútjainkat az Alföldön, a csatornahálózat üzemeltetését a fővárosban, stb. -, és piaci áron értékesíteni a kitermelt javakat, illetve bérbe adni a szolgáltatás jogát.

5. Belső fogyasztás (élelmiszer, gyógyszer, energia, szolgáltatások)

10 000 000 ember kapcsolja fel nap mint nap a villanyt, eszik kenyeret, iszik vizet, fújja az orrát, utazik, stb.

Ezenközben szolgáltatásokat vesz igénybe - vásárol. Azt a pénzt, amelyet most nemzetközi cégek kivisznek az országból, mert a 10 millió nekik adja oda, fordíthatnánk arra is, hogy hazai emberek zsebében keletkezzen belőle vásárlóerő - azaz a vér a testben maradjon.


6. Az adórendszert egyszerűsíteni, és átláthatóvá tenni.

Tudjuk, miért olyan, amilyen. Hogy aki lusta utánajárni, többet fizessen, aki meg megtanulja használni a rendszert kevesebbet. Ez még kultiválható is, ha azt veszem, hogy 'A' többet tett a sikerért, mint 'B'.

De chips-csekk-banki-tranzakciós-járda-bili-és-telefonadó helyett nevezzük nevén, és mondjuk ki, hogy átmeneti, a válság kezelésének sikeréig. "Válságadó", amelyet mindenki fizet, de a bevételeihez mérten progresszíven. Nem azért, mert így igazságos - hanem azért, mert aki kevésből él nem bír többet, akinek meg már van, nem hal bele.

Ha azonban nem kezeljük a helyzetet, mindketten beledöglenek.

Emellett a munkaerő és a vállalkozások terheit csökkenteni, hogy fel tudjon élénkülni a fogyasztás, és ez ellensúlyozza  a kieséseket.


Ennek járulékos eredménye a nemzetközi gazdasági bizalom helyreállása, így a CDS-felár (csődkockázati biztosítás ára) csökkenésével az államadósság "törlesztőrészletének" csökkenése, amely révén "több pénz marad" a gazdaságban, amellyel élénkíthető a munkaerőpiac, javítható az egészségügy helyzete, stb.


4. Az állam és az államadósság finanszírozása


Ébresztő! Van még valaki, aki azt hiszi, hogy ezt más fogja kifizetni helyettünk...?
Hiába IMF-hitel - azt is mi fizetjük! Annyi különbséggel, hogy az is egy euro-hitel, tehát árfolyamkockázata van, és annak a kamatai is kifelé viszik a pénzt az országból.

Lehetőség:

Ma már mindannyian hallottuk, hogy félre KELL tennünk, amíg dolgozunk, lehetőleg minél fiatalabban - nyugdíjra, meg a gyerek sulijára, sőt a szülésre, meg az egészségbiztosításunkra, meg a lakásunkra...
Tudom, hogy "nincs az a pénz", ami erre elég lenne!
De azt is megtanította a válság, hogy "addig nyújtózzunk, amíg a takaró ér" - vagyis van amennyi van, abból kell - de KELL gazdálkodnunk!

Vagyis félre kell tennem. Lehet, hogy havi 10 000 Ft-ot tudok csak kigazdálkodni, vagy kevesebbet, de!

Ha ezt a banknak adom - aki ugye egy pénzügyi multi (az OTP se magyar!!!) -, akkor a bank az elért nyereség nagyrészét megtartja és kiviszi az országból.

Tehetem nemzetközi részvényekbe is - "mert azok jobban hoznak, mint a magyar részvények, sőt, ha Magyarország csődbe megy...". Ekkor azonban én magam vittem ki a tőkém az országból...

"Oké, akkor mégis mit tegyek?!"

Gondolkozz!

(És kérdezz, ha egyedül nem jutsz semmire!)

A gyerek most született, 18 év mire suliba megy. Az erre szánt pénzt tehát eddig nem szabad elköltenem. 18 év alatt az alacsonyabb kamat is számít, mert van ideje kamatos-kamatként dolgozni. Tehát erre az időre pl. magam is odaadhatom az államnak azt a pénzt, amit elvesz ígyis-úgyis, muszájból - ha pl. hazai állampapírokat vásárolok.

Erre az állam kamatot fizet- mint a bank, de a pénz és az esetleges nyereség nem ment ki az országból...
És még kölcsönöztem is az országnak, hogy kilábaljon a gödörből.

Hogy milyen csatornán keresztül vásárolj ilyesmit (vagy bármi mást), hogy ne húzzanak le rólad több költséget, mint a minimum és ne járj rosszul, javaslom megint csak kérdezz!

(És ha azt hiszed, ez légből kapott, olvass utána mit tettek a japánok, a reaktor-katasztrófakor!)



Csak számomra tűnik úgy, hogy egy kis önzetlenséggel, összefogással, felelősségvállalással és logikával találhatunk megoldást egy a mostanihoz hasonló, példátlanul nehéz helyzetre is...?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írj! Hogy tudjam, mit gondolsz Te! ;)