2012. április 21., szombat

Tűz vagyon...



"...Íz, szín, tűz vagyon a borban, ha hegyaljai termés;
Íz, csín, tűz vagyon a versben, ha mesteri mű."



A poharamban halvány, zöldes árnyalat pihen. Alacsonyabb szárazanyagtartalmú, üde, harmonikusan savas bor a Hárslevelű. Kellemesen üde lágysággal kezdődik, majd finoman érdes ízzel zárul, amely lassan oldódik a szájban.

"Szőlőfajta: Hárslevelű

A Hárslevelű a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája a Vitis vinifera Pontian Balcanica ágából. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta. Több magyar borvidéken – Mátraaljai (Debrő), az Egri és a Villány–Siklósi borvidékeken – termelik, de leginkább a Tokaj-hegyaljai borvidék jellemző fajtája, ahol furminttal keverve a Tokaji aszút állítják elő belőle. A Tokaji-hegység északi, szlovákiai részén és Dél-Afrikában szintén termelik.


Borvidék: Tokaj-Hegyalja

A Tokaj-hegyaljai borvidék vagy Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék (röviden Hegyalja, Tokaj-Hegyalja vagy Tokaji borvidék) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökség listára. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője."






Szeretem a bort! Szeretem a sokszínűségét, a titokzatosságát, amellyel számtalan árnyalatot, és mégannyi egyéniséget vesz föl.




6 megjegyzés:

  1. "A HEGYALJAI-t is nőnek tartom, de királynőnek. A magam részéről nem tudnám elképzelni, hogy hosszabb ideig minden nap HEGYALJAIT igyak, bár nem tartom magam hétköznapi embernek. Az egész világ tudja, hogy a hegyaljainak sehol másutt nem található díszei vannak. A borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek. Ez egészen természetes; a gyümölcs is fáról tökéletes, mert a szállítás alatt éppen a legnemesebb és legüdítőbb olajok belőle eltűnnek. De nagy díszeitől, mint mondják, a tengeri szállítás sem tudja megfosztani. A legméltóbb ivási mód: a nagy ebédek és vacsorák után kis pohárral. Lakodalomkor, mielőtt a vendégsereg elszéled, útra, Szent János-áldásként. Ki milyet szeret, aszút, vagy szamorodnit, édeset, vagy szárazat. Ez a nagy nyilvánosság bora. Hangversenyek szüneteiben, operában felvonás közt pompás, már csak azért is, mert egyike a legmuzikálisabb boroknak. Akinek rejtélyes betegsége van, igyon HEGYALJAI-t. Az asszony ha azt akarja, hogy méhében levő gyermeke büszke és királyi lény legyen, igyon HEGYALJAI-t. A művész, ha művét befejezte, és sikerült, ünnepelje meg és igyon HEGYALJAI-t."

    Hamvas Béla: A bor filozófiája

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az idézet hanyadik oldalon található a könyvben?

      Törlés
  2. Mellesleg nagyon borozhatnékom van. Például egy kis Hárslevelű, így ebéd után, hátradőlve, ünnepelve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát... :) Mondanám, hogy légy a vendégem... ;)

      Törlés
  3. Borítékolni mertem volna a reakciót. :)

    VálaszTörlés

Írj! Hogy tudjam, mit gondolsz Te! ;)